duminică, 22 iulie 2012


DIVERSIUNEA băsesciană: Bau-baul european




Am urmărit chiar cu mare atenţie mitingul pedelist probăsescian de sâmbătă, de la Iaşi. A fost departe, foarte departe de ceea ce scontaseră organizatorii. Pe platou, mult mai puţini oameni decât se anunţaseră şi, mai ales, decât au fost număraţi în stil Roberata Anastase de către strategul Blaga şi ajutoarele sale. Unii, aduşi tocmai de pe la Constanţa ("judeţ învecinat"?), cu autobuzul, să facă figuraţie, drept cost al unei excursii la mânăstiri. O stare de apatie, în pofida eforturilor celor de pe scenă de a înviora atmosfera. În schimb, pe scenă, o surescitare isteroidă, discursuri şi zbierete scăpate de sub control, un vălmăşag de vorbe şi o penibilă lipsă de idei a cuvântătorilor, în cap cu împricinatul Traian Băsescu. De la care m-aş fi aşteptat - totuşi, mai e doar o săptămână până la referendum - să răspundă cât de cât la acuzele ce au determinat suspendarea sa.

N-a fost în stare, nici el, nici trompetele sale, să abordeze chestiuni concrete. Barem să încerce să convingă că politica lui economică şi socială, pe care a impus-o abuziv Guvernului de cârpă condus de Boc, a fost înţeleaptă, că măsurile de cruntă sărăcire a populaţiei au fost justificate, că nu s-a manifestat ca un autocrat atunci când, fără să consulte Parlamentul sau Cabinetul, a angajat în numele statului datorii de zeci de miliarde de euro, bani care nu se ştie pe ce s-au dus. Că nu se face vinovat că a girat sau cel puţin tolerat un sistem mafiot şi clientelar, un regim care-i poartă numele şi ai cărui demnitari au fost angrenaţi în afaceri oneroase şi în prăduirea Bugetului şi chiar a fondurilor europene, în fraude de miliarde şi miliarde de euro. Care acum ies la iveală. Nu, nimic din aceste aşteptări n-au avut răspuns şi nici nu puteau să aibă.

Şi Băsescu, şi ciracii lui au pedalat pe aceleaşi teme ridicole şi diversioniste. Democraţia e în primejdie. Lovitură de stat. Interesul naţional cere ca el, salvatorul naţiei, să se întoarcă la Cotroceni. Guvernul Ponta - abia instalat şi care deja a lansat importante măsuri sociale (salariile şi pensiile) sau economice (TVA la încasarea facturilor), în pofida permanentei hărţuieli din partea lui Băsescu şi a PDL - a confiscat ţara.

Cea mai mizerabilă diversiune, însă, insidios trimisă de Băsescu şi de mărunţeii lui în urechile, puţine, care-i mai ascultă a fost aceea care, explicit sau insinuant, susţinea că, dacă Băsescu va fi demis, atunci România va fi scoasă din Europa, din Uniunea Europeană. Că sutele şi sutele de mii de români aflaţi la muncă în UE vor fi trimişi acasă. Că nu vom mai putea călători fără vize în Occident. Cât de ordinar poate să mintă cineva, cât de disperat să fie, dacă se agaţă, pentru a-şi păstra scaunul (dar şi imunitatea judiciară) de asemenea aberaţii în care nu pot crede nici nebunii de la Socola, că tot e aproape de Iaşi?! Nu trebuie să ne mire însă, dispreţuirea propriului popor, face parte din "inteligenţa" Suspendatului, care a s-a crezut jupân pe viaţă peste 22 de milioane de tâmpiţi. S-a înşelat. Românii nu sunt tâmpiţi, au fost însă mult prea răbdători, iar la 29 iulie îşi pot repara greşeala. Pentru ei, pentru copiii şi viitorul lor.

POST+SCRIPTUM. Fie-mi iertată curiozitatea: unde sunt Elena Udrea, perfecta absorbantă de fonduri, performanta Anca Boagiu, imuabila Roberta, infailibilul Videanu, Falcă, finul mult iubit, Flutur, chiar Boc, unde-i toată cohorta pe care Băsescu a propulsat-o şi a menţinut-o la putere, cu efect dezastruos pentru ţară, pentru populaţie? S-au lepădat ei de Băsescu, sau Băsescu de ei ?



Sursa:www.jurnalul.ro. 22 iulie 2012